🍣Як правильно їсти суші, sushi або 寿司 і який він “суші – етикет”.
Найпоширеніше питання яке ставлять туристи перед поїздкою до Китаю чи Японії – це про суші – етикет і про те чи правда, що треба макати у соус не рисом, а рибою, і чи правда, що риба зовсім сира і багато інших. 🍱
1. Почнемо з найнезвичнішого – у японській та китайській сусечній (саме так називається заклад, де готують свіжі суші) ніхто не замислюєтся як саме тримати палочки, як рибу перегортати, починати їсти з кінця чи з середини, макати у соус, а потім у васабі, чи навпаки.
2. Суші можна їсти руками, це цілком нормально і припустимо у східних країнах у будь-яких закладах харчування.
3. Не варто наливати дуже багато соєвого соусу у піалу, прийнятним є 1/3 ємкості.




4. Неприйнято розділяти подані у вигляді нігірі рис та рибу і їсти їх окремо. Цілком можливо, ви маєте на це власні причини – але це зводить на нівець смисл і роботу майстра.
5. Щоб стати справжнім майстром суші у Японії чи в Китаї, потрібно не меньше 10 років.
6. Запах тютюну та парфумів категорично неприйнятний у будь-якій сусечній.
7. Залишати суші на столі навіть на короткий час неприпустимо. Подані нігірі потрібно з’їсти миттево, навіть через 3 секунди вони втрачають у смаку. Процес починається коли на рибу діє повітря та вона зтикається з теплим рисом. Результат – висихання та окислення. То ж, одразу їсті, а всі розмови потім.
8. Чи можна кусати суші, а не їсти цілий шматок? Загалом, нігірі розраховані на один укус, але якщо для вас це забагато, можна попросити класти менше рису, або відділити частину рису і лишити її на тарілці.
9. Для чого імбир?
Після їжі з яскравим або гострим смаком японці їдять шматок імбиря щоб заспокоїти смакові рецептори. Якщо ви хапанули трішки забагато васабі, імбир також буде у нагоді.
10. Макати суші у соєвий соус рибою, а не рисом 🙂
11. Певного правила який напій слід замовляти під певний тип суші немає. Японці можуть пригощятися як пивом (так – так!) так і теплим саке.
12. У стравах існує певна черговість смаків. Класичний вигляд такий: біла риба→ торо → хікарімоно (все що схоже на оселедець)→кальмар →яйце→молюски→ креветка→вугорь →норімаки з огірком.
13. У японських закладах риба сира, тому має бути максимальної свіжості та якості.
📸 sushi artisan
Відвідайте нашу сторінку з пошук турів та оберіть зручну дату виліту.
Ми також пропонуємо авторські тури до Китаю, Японії, Гонконгу з унікальною програмою, яка буде розроблена під ваші побажання.
Питання щодо замовлення туру до Китаю, Гонконгу та Японії присилайте у месенжері Фейсбуці або прямо на вайбер.
Читайте більше Цікавих фактів з усього світу про інші міста і країни, а також вигідні пропозиції на гарячі тури завжди на нашій сторінці у Фейсбуці. Підпишіться, щоб не пропустити тур вашої мрії!